Skip to content

Helga volgt haar droomopleiding via DIRECT Klantcontact

Laatste update op 26 april 2023 om 03:46 pm
Leestijd: 7 minuten

Helga heeft al een tijdje een droom: teamleider worden. Ze zit al jaren enorm op haar plek bij DIRECT Klantcontact. Als senior klantcontactmedewerker is ze onder andere dagelijks bezig met het inwerken van nieuwe medewerkers, het beantwoorden van complexe lijnen en het geven van trainingen. Toch wil ze nog dolgraag een groei meemaken binnen het bedrijf. Daarom besloot Helga kortgeleden haar wens uit te spreken tegenover haar collega’s en dit werd enthousiast ontvangen. In dit blog vertelt Helga meer over het verwezenlijken van haar droom, het opleidingsplan, en deelt ze tips die je helpen om te durven dromen.

Update april 2023: hoe gaat het met de studie van Helga?

Het gaat goed met de studie van Helga! De laatste keer dat we haar sproken was ze nét begonnen aan haar opleiding ‘Vaardigheden voor Teamleider’ en was ze vooral erg benieuwd naar alle tools waarover ze zou leren. Helga is nu begonnen met een deel van de praktijkopdrachten. Zo moest ze laatst het bedrijf ontleden en heeft directeur Wybe haar daarbij mogen helpen. Het werkt voor Helga erg motiverend als haar collega’s betrokken worden bij haar opdrachten, omdat haar collega’s zelf ook geënthousiasmeerd raken van de opdrachten en erg behulpzaam zijn.  

Helga merkt dat de studie steeds makkelijker wordt voor haar omdat ze steeds meer herkenning tegenkomt. Dat vindt ze dan ook het leukst aan de studie tot nu toe: dat ze de progressie die ze maakt duidelijk ziet en voelt. Het afronden van de verschillende onderdelen zorgt bij Helga voor tevredenheid. En om dat proces en die tevredenheid voelbaar te houden, heeft ze twee vaste studiedagen ingeroosterd in de week. Hierdoor verslapt ze veel minder en is ze bewuster bezig met de studie.  

Maar ze is ook tegen een aantal verassingen gelopen. De diverse soorten van communicatie hebben haar vooral verrast. “Praten is praten, dacht ik eerst.”, zegt ze lachend. Ze heeft nu een beter beeld bij begrippen zoals interne ruis en externe ruis, en ze denkt meer na over wat je vooral niet moet doen bij slecht nieuwsgesprekken (zoals je bijvoorbeeld achter iemand verschuilen..). Dat ontdekken was een eye-opener voor haar. Ze merkt ook grappend op dat ze op het werk steeds meer aan het opletten is op de communicatie om haar heen en dat haar daar dingen beginnen op te vallen opvallen. Ze vindt het verrassend en leuk dat ze verbeteringen of oplossingen kan bedenken.  

“Ik ben best trots op mezelf, ik ben 56 en ik doe het toch maar.”

Helga haalt vooral plezier uit haar praktijk-boeken. Daarin leert ze namelijk het meest over hoe je met mensen op de werkvloer omgaat, en dat kan ze dus ook al toepassen in de praktijk. Ze merkt op dat andere theorie er natuurlijk ook bij hoort, maar zoals ze al eens eerder heeft gezegd, haalt ze het meest plezier uit het werken met mensen.  

Dat Helga het naar haar zin heeft en heel veel erg leuk vindt, wil niet direct betekenen dat ze geen persoonlijke uitdagingen heeft ontdekt. Zo merkt ze op dat ze wil leren om in sommige situaties minder rechtstreeks te zijn. “Ik zal je de poten niet onder de stoel wegzagen, maar ik ben wel rechtstreeks. Nu denk ik soms bij mijzelf, dat ik soms beter iets via een subtielere omweg kan brengen.”, zegt ze. 

Het studeren is voor Helga tot nu toe een enorme bron van inspiratie, en het heeft bij Helga dan ook een vlammetje aangewakkerd dat zich sinds haar studietijd niet echt meer heeft laten zien. Ze weet nog niet precies wat, maar ze wil heel graag meer leren; ze is nog niet klaar. Wel geeft Helga aan dat ze eerst deze studie succesvol wil afronden. Maar dit smaakt haar absoluut naar meer. 

Tot slot merkt Helga op dat ze merkt dat ze echt aan het groeien is, en dat dat haar nog zelfverzekerder laat voelen op het werk. “Ik ben best trots op mezelf, ik ben 56 en ik doe het toch maar.” 

We wensen Helga de komende tijd nog veel succes en plezier tijdens haar studie! 

Waarom ben je precies een opleiding gaan volgen?

“Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik nog een groei wil doormaken. Ik wil meer. Ik heb natuurlijk al een geweldig leuke functie, maar er kan voor mij altijd nog een stapje extra bovenop. En ik ben nu op een leeftijd waarop ik besef dat als ik het nu niet meer doe, ik het nooit meer ga doen. En ik zit hier bij DIRECT Klantcontact zó op m’n plaats; dus ik hoop dat ik hier die kans ook krijg om door te groeien.”

“Teamleider zijn is mijn toekomstdoel. Het lijkt me geweldig om met een hele groep mensen te werken."

Welke rol heeft DIRECT Klantcontact gespeeld bij jouw keuze om een opleiding te volgen?

“We kregen op de werkvloer te horen dat er een plan op tafel lag voor álle medewerkers om een opleiding te kunnen volgen via DIRECT Klantcontact. Via dat opleidingsplan kun je elke opleiding die je maar wil volgen op kosten van de zaak, zolang je maar goede afspraken maakt met je collega’s. Het idee om een opleiding te volgen was iets wat ik al een hele tijd wilde, maar na dit nieuws begon dat idee echt een vorm te krijgen. Ik heb ervoor gekozen om een opleiding te volgen die aansluit op mijn werk omdat ik in het bedrijf en mijn functie wil groeien, en hier werden mijn leidinggevenden meteen erg enthousiast van. We zijn vervolgens samen in overleg gegaan en hebben toen gekeken naar de mogelijkheden.

Dat overleggen samen vond ik erg fijn overigens. Mijn leidinggevende toonde veel interesse en vroeg me voorbeelden te geven over wat ik precies zou willen. Zo hebben we samen zitten sparren over de opleiding en dat zorgde ervoor dat ik me én heel erg gehoord voelde als medewerker, én dat ik mijn dromen en wensen hier ook echt durf te bespreken. Hierna hebben we samen afspraken gemaakt en zo is de start van mijn opleiding tot stand gekomen.”

Kun je me wat meer vertellen over de opleiding die je gaat volgen?

“Ja hoor. Het is de opleiding ‘Vaardigheden voor Teamleider’. Teamleider zijn is mijn toekomstdoel, dat wil ik héél graag worden. Ik heb nu natuurlijk al een hele grote groep mensen die ik begeleid, de kwaliteit voor waarborg en de vragen voor beantwoord. Dat is voor mij het ultieme doel. Het lijkt me geweldig om met een hele club mensen te werken.
Binnen die cursus ontwikkel je je als teamleider door langs verschillende onderdelen te lopen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een slechtnieuwsgesprek voert, of hoe je je team bindt. Ik ben vooral erg benieuwd naar de tools die je leert in te zetten voor elk onderdeel. Ik heb het studieboek al doorgebladerd en ik herkende daarin al heel veel dingen die ik nu ook al doe. Toch wil ik deze opleiding doen om de puntjes op de i te zetten; dat staat ook mooi op mijn CV. Het leren over en het inzetten van deze tools zal daar absoluut bij helpen.”

Kun je me wat meer vertellen over jouw droom om teamleider te worden?

“Die droom stamt voort uit twee passies. Allereerst ben ik een mensenmens. Het scheppen van een band met mijn collega’s maakt dat ik mijn werk zó leuk vind. Ik help mijn collega’s graag op weg en het enthousiasme en de vriendschappelijkheid die ik daarvoor terugkrijg maken echt mijn dag. En dat is niet alleen met mijn directe collega’s op de werkvloer zo, maar ook met mijn internationale collega’s uit bijvoorbeeld Suriname. Het lijkt me daarom gewoon ontzettend leuk om vanuit mijn functie een team te mogen begeleiden en te helpen en uiteraard ook leuke dingen te organiseren.

Ten tweede heb ik gewoon een hart voor de zaak. Ik ben natuurlijk niet de eigenaar, maar DIRECT Klantcontact is wel écht mijn bedrijf. Dat bedenk ik vooral op momenten dat je gezamenlijk iets onderneemt, zoals bijvoorbeeld het testen van nieuwe lijnen in de nacht met een groep collega’s. Daar wordt dan gewoon een soort gezellige activiteit van gemaakt. Dan voel ik aan alles dat ik helemaal op m’n plek zit. Dat is voor mij enorm waardevol. En juist daarom wil ik mijn droom om teamleider te worden verwezenlijken: ik wil binnen dit bedrijf blijven werken.

En ik zie mijzelf ook echt wel als een goede teamleider. Die zekerheid voel ik en straal ik denk ik ook uit. Er blijft voor mij eigenlijk ook niet veel ruimte over voor onzekerheid. Ik ben hier jaren geleden begonnen als klantcontactmedewerker en ik ken daardoor al onze 900 klanten en het bedrijf en haar medewerkers van A tot Z. Ik denk dat een teamleider met die kennis erg waardevol is voor het bedrijf.”

"Durven is voor mij het uitspreken van je droom, juist tegen je leidinggevende (want dat is extra spannend). En dat mág hier bij DIRECT Klantcontact ook, sterker nog: ze zullen je helpen met het uiteindelijk doen."

Helga van den Bosch, teamleider in opleiding

Heb je tips voor collega’s die interesse hebben gekregen in het volgen van een opleiding?

“DOEN! Niet twijfelen, gewoon DOEN. Je wil niet op een later punt terugkijken met spijt en ‘had ik het maar wel gedaan’ zeggen. Ik heb ook een hele tijd met het idee in mijn hoofd rondgelopen en zitten twijfelen of ik het wel of niet moest doen. Maar nu mijn kinderen allemaal de deur uit zijn en ik meer ruimte en tijd heb besef ik pas goed dat het nu of nooit is. Het maakt niet uit wat je wil gaan doen, als je het maar DOET.

Maar dromen is ook belangrijk. Dat is eigenlijk de voedingsbron van het maken van zo’n keuze. Daarna durven, en dat moet je niet onderschatten. Ook als je iets uiteindelijk niet doet, vind ik wel dat je het moet proberen en moet durven. Durven is voor mij het uitspreken van die droom, juist tegen je leidinggevende (want dat is extra spannend). En dat mág hier bij DIRECT Klantcontact ook, sterker nog: ze zullen je helpen met het uiteindelijk DOEN. Als je je keuze goed kunt onderbouwen, dan is alles eigenlijk wel mogelijk hier.”

Conclusie

Ben je geïnspireerd geraakt door Helga’s verhaal en wil je ook een opleiding volgen via DIRECT Klantcontact? Onthoud dan dat alle keuzes hier mogelijk zijn. Heb je altijd al gedroomd van een carrière als stylist of voedingsdeskundige? Dat vinden wij alleen maar leuk! Spreek daarom je teamleider eens aan en wie weet ben je binnenkort al een stuk dichterbij het realiseren van jouw droom.

Wil je ook een betekenisvolle baan én tegelijkertijd werken aan jouw droom?

Bekijk dan eens onze vacatures.

Back To Top