Skip to content

Kennismakingsgesprek: hoe bereid je je voor?

Leestijd: 3 minuten

Het is zo ver: je hebt gereageerd op een openstaande vacature en wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Super leuk, maar stiekem ook wel spannend! Want hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek? Wij nemen je mee in het voorbereidend werk.

Navigeer snel naar

Probeer te ontspannen

Wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen voor een kennismakingsgesprek, dan mag je er vanuit gaan dat je in ieder geval voldoet aan de belangrijkste functie-eisen. Ofwel, jouw profiel zoals omschreven in jouw motivatiebrief en CV sluit aan bij het gezochte profiel. Je mag dus best een beetje relaxen, want eigenlijk sta je al met een voet binnen. Laat je zenuwen je sollicitatie gesprek daarom niet meer verpesten. Blijf je zenuwen de baas, bijvoorbeeld door vooraf wat ademhalingsoefeningen te doen.

De eerste indruk

Je hoort het vast niet voor de eerste keer: maar een goede eerste indruk maken is ontzettend belangrijk. Het is de eerste impressie die jij achterlaat, op basis waarvan de ander een keuze gaat maken. Onderzoek toont aan dat zo’n beslissing vaak al binnen een halve minuut wordt gemaakt. Een goede eerste indruk is dus van groot belang.

Een eerste indruk bestaat allereerst uit non-verbale eigenschappen. Denk aan hoe je gekleed bent, of je een stevige hand geeft en hoe je lichaamstaal is. Maar ook externe factoren zoals bijvoorbeeld te laat komen, kunnen je eerste indruk beïnvloeden. Check vooraf goed de route naar locatie en plan je reis. Kom je met OV? Neem dan voor de zekerheid altijd een bus of trein eerder.

‘Vertel eens wat over jezelf’

In elk kennismakingsgesprek komt er een mogelijkheid waarin jij wat over jezelf mag vertellen. Een belangrijk moment, want hier wil de organisatie weten of jij goed binnen het team past qua persoonlijkheid en interesse. Echter kan het best moeilijk zijn om wat over jezelf te vertellen, zonder goede voorbereiding. Neem van te voren even de tijd om dit voor te breiden. Schrijf bijvoorbeeld in 4 á 5 zinnen op wie je bent, wat je tot nu toe gedaan hebt en waarom je interesse hebt in de functie.

Stel zelf ook vragen

Je maakt een goede indruk tijdens het sollicitatie gesprek wanneer je zelf ook vragen stelt. Dat laat zien dat je je hebt verdiept en dat je echt interesse hebt in de functie. Dat kan in je voordeel werken. Bovendien brengt het ook evenwicht in het gesprek. Je bent zo niet alleen aan het beantwoorden dus het gesprek valt wat gelijkwaardiger aan. Bovendien wil je uiteraard ook meer te weten komen over jouw nieuwe baan en werkgever. Vraag bijvoorbeeld hoe het team is of wie je leidinggevende wordt.

Op zoek naar een baan in klantcontact? Neem dan snel contact op.

Zo! Nu kan jij goed voorbereid het kennismakingsgesprek in. We vinden het belangrijk om je echt goed te leren kennen. Dus wees vooral echt jezelf. Jij als persoon maakt het verschil voor al onze klanten én hun klanten. Benieuwd naar de volledige sollicitatieprocedure, kijk dan op onze website. We hopen je snel te zien, tot dan.

Back To Top